Tien dingen die ik waardeer in Nederland

Vandaag, twee jaar geleden, ben ik naar Nederland gekomen. Deze blogpost is speciaal voor deze gebeurtenis.

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’

Dus hier zijn de acht (kleine) dingen, die ik waardeer in Nederland.

 • Bloemen kopen, als boodschappen doen. Tijdens mijn eerste bezoek aan de Utrechtse bloemenmarkt dacht ik: ‘op de dag dat wij in Palestina een bloemenmarkt hebben dan is er vrede`.
 • Boterhammencultuur. Ik kan hier een heel blog over schrijven. Nederlanders zijn gek op boterhammen. Zij nemen hun boterham overal mee naar toe. Het hoeft echt niet een fancy boterham te zijn, gewoon brood met kaas en appelstroop. Dit maakt het echt simple en easy.
 • Geen ruzie in de rij. Mensen in Nederland maken geen ruzie in de rij, iedereen wacht met veel geduld. Dit is bijzonder, want waar ik vandaan kom is de rij altijd de perfecte plek voor mensen om ruzie met elkaar te krijgen (ik overdrijf niet!).
 • There is no showing off. In het algemeen merk ik dat mensen geen behoefte hebben om op te scheppen. Ze zijn casual en `doen normaal`. Maar zij scheppen wel op over hun vakantie of hobby.
 • Bijna iedereen heeft ECHT een hobby. Het is zo rustig hier voor mensen, dus hebben zij het `voorrecht` om hun hobby’s uit te oefenen. Zoals vogels kijken op de Oostvaardersplassen. Dit moedigt mij om ook mijn passie te ontdekken.
 • Het welkom op Schiphol. Als ik terugkom van een familiebezoek dan krijg ik van de Marechaussee bij de paspoortcontrole altijd te horen: ‘welkom thuis’. Hoewel zij zien dat ik alleen een verblijfsvergunning heb zeggen zij dit. Op Ben Gurion vliegveld, vijf minuten van waar ik opgegroeid ben, hoor ik dit NOOIT (not to mention the “special” treatment).
 • Geen, ‘lesa badre’ op het eind van een sociaal bezoek. In de Arabische cultuur is het een gewoonte om bij vertrek van de bezoeker te zeggen: `het is nog te vroeg, blijf toch`. Hier als je naar huis wilt gaan kun je gewoon dag zeggen en ben je in een paar minuten weg. Dit waardeer ik veel, geen druk om te blijven.
 • Het concept van gezelligheid. Nederlanders proberen het altijd gezellig te hebben. Het kostte mij een tijdje om te begrijpen waar het eigenlijk over gaat. Na mijn eerste winter hier begon ik te begrijpen waar het over gaat; kaarsen, `zacht licht`, vrienden en familie om je heen. Ik heb het Arabische woord voor gezelligheid nog niet gevonden. Natuurlijk heeft het concept van gezelligheid in de Arabische cultuur een totaal andere vorm en betekenis.

Ik dacht dat ik tien dingen zou kunnen schrijven, maar acht is ook genoeg, TOCH?!

6 thoughts on “Tien dingen die ik waardeer in Nederland

 1. Hey dit is alweer een mooi verhaal . Ik begrijp dat het voor u soms allemaal raar overkomt al die zeden en gewoontes van Nederlanders . Ik als Belg vind het soms raar . Dus alle begrip hoor . Ik vind dat uw Nederlands ook heel goed is . Groetjes Danny ( wij hebben elkaar leren kennen in Cuba )

  Liked by 1 person

  1. Bedankt Danny! Het is interessant om te lezen hoe jij als een Belg ook kijkt naar de Nederlandse maatschappij. Ik zie ook een verschil in het gebruik van het Nederlandse taal, toch?!

   Like

 2. Hi Najuan, wat een mooie waarnemingen doe je en grappig opgeschreven. Knap dat je vanuit je Utrechtse leventje zo vol verwondering waarneemt. Genieten!

  Liked by 1 person

 3. Via het stuk over jou van DUIC kwam ik op je blog terecht. Ik heb al je stukken met veel interesse gelezen en maakte veel indruk. Maar die eerste zin hier, over de bloemenmarkt en vrede heeft mij zo ontroerd. Ik heb er om gehuild en denk er vaak aan terug. Ik weet niet hoe ik moet uitleggen wat die zin betekent, want het betekent zo veel. Maar met name over bewustzijn wat er in Nederland vanzelfsprekend is en in andere landen niet

  Like

  1. Heel erg bedankt Roos voor jouw eerlijke en persoonlijke commentaar! Ik woon al voor drie jaar in Nederland, en elke keer als ik in de bloemenmarkt ben, krijg ik hetzelfde gevoel. Afgelopen weekend waren mijn ouders op bezoek. Voor mijn moeder was het haar eerste bezoek in het land. Voor mij was het zo duidelijk dat zij de bloemenmarkt moet bezoeken. Oh man, zij werd er zo blij van. Zij vond het prachtig. Ik kan mij voorstellen dat voor jullie Nederlanders het rustige en ontspannen leven hier in Nederland heel vanzelfsprekend is. In het Engels zeggen zij, een vis weet niet wat water is, tenzij het buiten water komt. Ik heb ook hetzelfde gevoel over dingen die ik nu meer waardeer in mijn cultuur in vergelijking met vroeger (voor mijn relocatie).

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s