Fietsen in Utrecht versus Tokyo (wat zegt het over de twee culturen?)

Afgelopen zomer zijn wij voor drie weken in Japan geweest. Sommigen van jullie, die mijn op Instagram volgen, hebben al mijn foto’s en een paar verhalen gezien.

Jullie kunnen jullie voorstellen dat het te veel is om alles te vertellen in één blogpost, dus ik ga het in een paar blogposts schrijven. Hopelijk vinden jullie het interessant (fingerscrossed).

In Japan, is alles (bijna) anders. Dit betekent ook dat het erg moeilijk is om Japan met  andere landen te vergelijken: het is appels en peren vergelijken. Het is echt een bijzondere land niet alleen wat betreft cultuur, geschiedenis en natuur maar ook wat betreft fietsen.Ik ga hier een poging wagen om de verschillen tussen de Japanse en Nederlandse fietscultuur in kaart te brengen (via Palestinian eyes).

Onze laatste twee dagen in Tokyo hebben wij op de fiets doorgebracht. En dit was een van de highlights van ons bezoek. Ik raad het jullie aan. Vooral als jullie Japan bezoeken in de hete vochtige zomerdagen, want op de fiets was het heerlijk. Welke verschillen komen naar voren:

– De fiets hoeft niet op slot gezet worden. Ja, geen slot nodig, ja, echt. Wij hadden twee fietsen gehuurd van een lokale fietswinkel. Het kostte 5 euro per dag (zeer goedkoop in het verschrikkelijk dure Tokyo). Voordat wij vetrokken bij de fietswinkel vroegen wij om een slot. Toen keek de winkelier ons aan en zei verbaasd “het is niet nodig”, WAT? Blijkbaar is het zo veilig in Japan dat je geen zorgen hoeft te maken over fietsdieven. Wij hebben uiteindelijk toch een slot meegenomen, want wij konden niet uit onze Nederlandsemindset.

– Geen hoge zadelstand. Hier in Nederland moest ik erg wennen aan het feit dat ik mijn zadel (ook wel de ‘fietsstoel’) zo hoog moest zetten. Maar in Japan heeft iedereen hun zadel laag staan. Ik heb maar één enkele fietser gezien met een hoog zadel, maar dit was een westerse man (denk ik).

– Geen roestige oma-fietsen. In Japan, inclusief Tokyo, is esthetiek overal om je heen. Dus alles is schoon en netjes (geen grap). Dit geldt ook voor fietsen. Alle fietsen zien er schoon en luxe uit. Het viel mij op dat de kinderstoeltjes er zo veilig uitzien. Je zou zeggen dat Utrecht een schone stad is, maar qua fietsen geldtdit niet. Waarom eigenlijk?

– Geen fietspad. In de eerste instantievonden wij het best spannend om over de drukke straten te fietsen, soms midden op de weg, zonder fietspaden. Maar eigenlijk was het best veilig en relaxed. En niemand achter ons toeterde of werd boos omdat wij te langzaam fietsten. Ik moet zeggen dat structuur soms ongewenste uitkomsten levert. Voor de gemiddelde Nederlander is het een stapje te ver om de structuur op de weg los te laten en geen fietspaden te hebben (mijn oordeel, natuurlijk). Ben je het met mij eens? Voor de Japanner is het ook heel erg belangrijk om orde en structuurte hebben, maar met fietsen is ditblijkbaar niet zo.

– Geen helm op de fiets. Dit is eigenlijk het enige gemeenschappelijke ding tussen de Nederlandse en Japanse fietscultuur:bijna niemand draagt een helm. Ik kan me niet voorstellen een helm te dragen als het 37 graden is met 100 procent vochtigheid. Het is een lekker vrij gevoel om zonder helm te fietsen.

Dit verschil representeert volgens mij het verschil in lifestyle tussen de tweede culturen. Of is dit een overdreven statement, wat denken jullie?

One thought on “Fietsen in Utrecht versus Tokyo (wat zegt het over de twee culturen?)

 1. Wat heb je een mooi stuk geschreven over het verschil wat fietsen betreft in Tokio en Nederland.
  Wat het zadel betreft is het wel zo dat Nederlanders veel langer zijn . Maar het is wel veilig als je goed met de voeten op de grond kan komen.
  En wielrenners hebben hier wel een helm op (niet verplicht ) en dat is maar goed ook want Jan is vorige week weer gevallen en zijn helm was gebroken. Het was zijn 4e helm!
  Wil je Jan ook even bij je volgers zetten , hij vond het ook een mooi bericht.

  Groetjes Margriet
  ps Mag ik je Najuan noemen of moet ik reageren met Minimouz? Ik ben niet zo bekend met bloggen…..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s