Dingen om te vermijden als je niet wilt integreren in de Nederlandse samenleving!

“The concept of integration aims at ensuring social cohesion through accommodation of diversity understood as a two-way process. On the one hand, immigrants have to accept the laws and basic values of European societies. On the other, host societies have to respect immigrants’ dignity and distinct identity and to take it into account when elaborating domestic policies”. Resolution 1437 (2005), I.4 of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe.

Ik (en waarschijnlijk jij ook) hoor het woord integratie vaak, vooral in de media als het over migranten en statushouders gaat. Heb je ook hekel aan dit woord? Vraag je jezelf af hoe je het integratieproces kunt vermijden?  Nou, hier zijn een paar tips:

  • Neem afstand van je eigen taal en cultuur: In het proces van integreren is het belangrijk dat je je eigen taal, cultuur en gewoontes behoudt naast het leren van de Nederlandse taal en cultuur. Dus als je liever niet wilt integreren op de beste manier, probeer dan bijvoorbeeld voor het avondeten in plaats van *Maklobeh, stamppot te eten. Snap je wat ik bedoel? Ingewikkeld eh?!!
  • Vermijd smalltalks met locale mensen: Een paar dagen geleden, moest ik de bus halen voor een afspraak. Ik was een beetje te laat, dus ik moest rennen. Gelukkig heb ik de bus gehaald. Ik zei tegen de chauffeur `bedankt voor het stoppen`, `ik zag de paniek in uw ogen` zei hij, ik `oh echt?` ‘nee niet helemaal’ antwoordde hij. Ik was zo blij dat ik hem kon verstaan en dat ik dit ‘kleine moment’ met hem kon delen in het Nederlands. Toen besefte ik dat dit moment een moment van integreren was. Dus blijf maar weg van dit soort kleine gesprekjes om deze integratiemomentjes  te vermijden.
  • Blijf weg van de natuur: de natuur is het antwoord! Via het wandelen, vooral in de provincie Utrecht, zag ik het belang van natuur en het gevoel van verbondenheid. Via haar natuur verbind jij jezelf met een vreemd land. In Nederland is er geen echt bos, maar er is veel groen en het is overal heel veilig. Dus blijf weg van de natuur als je geen verbinding met het land wilt hebben.
  • Fiets nooit voor je plezier: Op mijn laatste bezoek bij mijn huisarts zei hij tegen mij in het Engels “in the Netherlands no one will take you seriously if you do not have a bike”. Maar ik fiets want ik neem Nederland seriously. Fietsen in de verschillende wijken van de stad, gewoon voor mijn plezier, heeft mij geholpen om een band met de stad en zijn verschillende bomen (wat een uitstekende/prachtige oude bomen) te creëren. Dus fietsen voor je plezier is niet een goed idee, want dan krijg je een betere band met de Nederlandse realiteit.
  • Ga liever niet naar netwerkbijeenkomsten: Alles in Nederland gebeurt via netwerken, het vergroten van de sociale kring, het zoeken van baan en woning en de info waar je gratis dingen kan krijgen (dit is het belangrijkste in de Nederlandse cultuur natuurlijk). Dit soort informatie is te nuttig en handig voor jou en eigenlijk wil je het niet want dan je raakt erdoor in de war, je zou zomaar op weg naar ‘integratie’ kunnen zijn.
  • Probeer maar jouw stem te verbergen: In de laatste drie jaar, na mijn verhuizing naar Nederland, heb ik constant naar mijn stem gezocht. Daarom ben ik met mijn blog begonnen. Het is voor mij de perfecte manier om mijn stem te laten horen en met mijn voeten de samenleving in te stappen. Dus als je echt niet bij de samenleving wilt horen, zoek dan maar niet naar je stem.

*een middenoosten maaltijd

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s