Hoe Nederland zorgt – Het Nederlandse zorgsysteem versus de zorg in Israël (so called Israel)

Ik wilde al heel lang over dit thema schrijven, maar ik voelde mij ongemakkelijk om als een Palestijn iets over Israël te schrijven. Maar het verschil tussen de twee systemen is erg opvallend. Daarom dacht ik, misschien is het voor jullie ook interessant om hier iets over te lezen. Bovendien, heb ik op dit moment in mijn leven veel te maken met het Nederlandse zorgsysteem(dit bewaar ik voor de volgende blog).

Ik heb drie verschillende zorgsysteem meegemaakt: de Israëlische, Nederlandse en Amerikaanse. Ik zou zeggen dat elk systeem een spiegel is van demaatschappij die erachter zit. Hoe bedoel ik dit? Het Amerikaanse systeem is gebaseerd op winst; de Nederlandse op nuchterheid en rendement (hoewel het woord zorg ook angst betekent, interessant) en de Israëlische system op angst en paranoia.

Het is bekend dat de Israëlische zorgsysteem een van het beste systemen ter wereld is (moeilijk om toe te geven maar dit is de `waarheid`). Het is redelijk goedkoop en toegankelijk voor iedereen (dit geld natuurlijk niet voor Palestijnen mensen). Bovendien hebben zij de beste doktoren en specialisten (waarschijnlijk). Maar het systeem is ook heel erg druk. Soms moet je vier of vijf maanden wachten totdat je een afspraak met een specialist kan hebben. Deze drukte heeft te maken met het feit dat het systeem op angst gebaseerd is.  Wat bedoel ik daarmee?

Als ik naar mijn huisarts in Israël met klachten gaan word ik meteen als een eerste stap, verwezen naar alle mogelijke bloedonderzoeken. Het is trouwens tijdens de afspraak mogelijk om meer dan een klacht te hebben en je bent niet beperkt in tijd zoals hier in Nederland. Als er niets aan de hand is dan word je naar een andere specialist doorverwezen om uit te zoeken wat er aan de hand is. Als deze specialist het niet weet dan ga je naar weer een ander, enzovoort enzovoort. Op een gegeven moment, na alle verwijzingen, word je overtuigtdat er een probleem moet zijn met jouw lichaam zonder dat jij of het systeem het kan vinden. De mindset in zo`n systeem is: als er klachten zijn dan betekent dit dat het lichaam onder een aanval is, er hoeft geen duidelijk bewijs te zijn.

Na mijn verhuizing naar Nederland, had ik heel veel last van mijn lichaam. Ik had een aantal wat rare klachten die ik vroeger nooit had. Onder andere voelde de linkerkant van mijn gezicht verdoofd aan en had ik heel veel last van mijn schouders en nek. Met deze klachten ging ik naar de huisarts. Na een eenvoudig check, zei zij tegen mij ‘er is niks mis met jou’. “Huh, hoe kan dat?”zei ik tegen haar ‘Jij moet gewoon fysiotherapie doen’ zei zij. Maar is het niet belangrijk om eerst een volledige check te doen om een diagnose te krijgen en daarna pas fysiotherapie te doen? Blijkbaar niet.

Het was een heel lang verhaal tussen mij en het systeem (in Nederland), ik kon niet tot rust komen met deze behandeling. Daarom ben ik naar mijn huisarts in Israël gegaan. Ik ben daar namelijk ook nog steeds verzekerd (de reden hiervoor is ook een nog een andere verhaal). Daar ben ik naar verschillende specialisten gegaan en heb ik allerlei onderzoeken gedaan, inclusief een MRI scan voor mijn hoofd en nek (afschuwelijk onderzoek, oh man).

Blijkbaar, was er niets mis met mijn lichaam, gewoon spierpijn dat veroorzaak werd door het koude weer en te weinig beweging. Eigenlijk komt het ook door mijn migratie. Ik realiseerde me eerder niet dat migratie zo heftig voor zowel lichaam als geest kan zijn.

Dus, de eerste huisarts heeft gelijk gehad. Er was niets mis met mijn lichaam. Mijn rare klachten creëren geen hysterie in mijn huisarts, geen grote zorg, alles wordt in een nuchtere en op een efficiënte manier behandeld.

Als ik terugkijk naar het hele proces realiseer ik me dat er een paranoia was, stiekem in mijn “systeem”. Daarom is het Nederlandse zorgsysteem eigenlijk het beste systeem voor mij. Ik heb een nuchter huisarts nodig die alles in het juiste perspectief plaatst.

Nu heb ik wat meer vertrouwen in het Nederlandse zorgsysteem. Echt waar? Niet helemaal maar wel wat meer…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s