Diversiteit – Een thema of een mindset?!

Laatst las ik een artikel in de Trouw die over diversiteit ging. Volgens de schrijver, Hans de Bruijn, wordt diversiteit een belangrijk thema binnen organisaties. “Diversiteit maakt een organisatie creatiever en beter”. Maar hij noemt ook de risico’s die bij het thema zouden kunnen horen. Nou, ik was heel erg benieuwd naar de mogelijk risico’s.

Zijn kritiek op diversiteit gaat over de neiging van mensen om in categorieën te denken. Als wij denken in categorieën dan worden de mensen niet meer gezien. Bovendien, in het proces van denken in categorieën koppelen wij specifieke eigenschappen aan individuen die bij bepaalde categorieën horen (stereotyperen).  Kortom zegt Hans: ‘denk niet in categorieën maar gewoon in mensen’. Hij neemt een humanistieke benadering zou ik zeggen. Kijk naar mensen als mensen en niet als een onderdeel van een specifiek sociale groep in de maatschappij.

Ik ben het helemaal met hem eens. Maar dit zijn leuke woorden op wit papier. Het is ook een naïef perspectief. Uit mijn ervaring met het thema diversiteit blijkt dat deze benadering werkelijkheid niets oplevert.  Wat bedoel ik? Helaas denken wij in categorieën (dit heeft hij ook genoemd), hoewel wij dit willen voorkomen.

Als je nog niet overtuigd bent dat wij in categorieën denken, lees dan dit voorbeeld en check it voor jezelf:

“a father and his son are in a car accident. The father dies at the scene and the son, badly injured, is rushed to the hospital. In the operating room the surgent looks at the boy and says ‘I cannot operate on this boy. He is my son’”. Hoe kan dat? [1](Blind Spot, Banaji R.M)

Dus mensen denken meestal met veel stereotypes, vandaar dat meeste organisaties niet zo divers zijn. Wij kiezen altijd voor mensen die op ons lijken, die bij onze cultuur horen. Daar hebben wij minder stereotypes over.

Waarschijnlijk heeft het denken in categorieën een voordeel:

The human mind must think with the aid of categories…Once formed, categories are the basis for normal prejudgement. We cannot possibly avoid this process. Orderly living depends on it.”(Allport. G.W. (1954).

Als wij toch in categorieën denken hoe kunnen wij dan diversiteit aanpakken op een authentieke manier binnen een organisatie? Niet dat het hokje aangevinkt wordt (een vrouw; een homo; een mens met lichamelijke beperking,etc.) Een diverse organisatie is er één die diversiteit ziet als een mindset en niet als een bijzonder project. Deze organisatie zal bezig zijn met het checken van de teamleden wat betreft hun vooroordelen en stereotypes over diversiteit en over verschillende groepen mensen. Dit zal gebeuren via trainingen en individuele gesprekken. Bovendien worden binnen deze organisatie de verschillende perspectieven van mensen gezien als een belangrijk onderdeel van diversiteit. Zo wordt diversiteit op een holistische manier aangepakt binnen een organisatie.

Ten slotte wil ik benadrukken dat een divers team veel aandacht en investering van het management vraagt. Zo wordt het een mindset en geen geïsoleerd thema.


[1] De chirurg is een vrouw. Maar meestal associëren wij chirurg met een manlijke figuur.

One thought on “Diversiteit – Een thema of een mindset?!

  1. Wat een goede blog! Wij worden de komende tijd veel diverser wat inwoners betreft. Over de hele wereld . Daarom is het zo dat wij alle mensen een kans moeten geven. Iedereen kan bijdragen aan een wereld met diversiteit. Niet alleen blanke en rijke “haantjes” Groetjes Margriet

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s