Vier jaar Mohajerah (vrouwelijke migrant)

“What makes me myself rather than anyone else is the very fact that I am poised between two countries, two or three languages, and several cultural traditions. It is precisely this that defines my identity. Would I exist more authentically if I cut off a part of myself”.  Amin Maalouf. 

Op 13 april 2015 kwam ik naar Nederland als een mohajerah. In januari van datzelfde jaar is de inburgeringswet veranderd, twee extra onderdelen zijn toegevoegd: Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie Nederlands Arbeidsmarkt (ONA). Bovendien werd het inburgeren in dit jaar niet meer gefinancierd door de gemeente. Als migrant moet je het zelf regelen en betalen[1]. Het jaar 2015 was het so called jaar van de migrantencrisis in Europa. Kortom, de perfecte tijd voor mij om naar Nederland te immigreren.

Ik was verplicht om in te burgeren. In de vorige zomer (7 maanden zwanger) heb ik mijn laatste onderdeel van het staatsexamen NT II afgerond. Ik wilde namelijk klaar zijn voor mijn bevalling. Ik voelde me verplicht, niet alleen door de overheid maar ook door mijn baby om alles afgerond te hebben als een migrantenmoeder. Daarom was ik verbaasd toen ik, na mijn bevalling, een bericht van DUO kreeg waarbij ik geïnformeerd werd dat ik nog twee examens moest afronden voor april 2019 (zie boven welke twee onderdelen). Gelukkig heb ik het examen KNM gehaald, met ONA ben ik nog bezig.

Nou even over de KNM. Ik denk dat jullie als Nederlanders ook iets willen weten over het examen. Het gaat over de Nederlandse maatschappij. Het is een vrij gemakkelijk examen, maar ik voelde me beledigd toen ik de vragen moest beantwoorden. Waarom? Ga zelf maar kijken naar de vragen. Voor mijn gevoel zitten in de vragen heel veel stereotypen over migranten of niet-westerse mensen ook over Nederlandse mensen. Ik wilde zo graag tegen de schrijver van deze vragen zeggen: ik kom niet van outer-space. Tegelijkertijd moest ik ook over de Palestijnse maatschappij nadenken: als dit examen in mijn land zou bestaan, wat voor vragen zou ik stellen? Het antwoord op deze vraag kwam niet gemakkelijk.

Na vier jaar in Nederland en een huwelijk met mijn Nederlandse man heb ik wel het gevoel dat ik de Nederlandse maatschappij redelijk goed ken. Dit komt niet door de inburgeringsexamen of de KNS, maar vooral door de interactie met vele Nederlanders en door het lezen van de krant.Vooral de column van Beatrijs in de Trouw heeft mij veel nieuws geleerd. Ja,echt waar. Ik vind het grappig en informerend. 

En zeker door de bevalling van mijn baby. Ik heb door haar het zorgsysteem beter leren kennen en zal straks door haar het onderwijssysteem goed leren kennen. Ik heb door haar ook veel nieuwe woorden geleerd: zuigen, kolven, sabbelen, inbakeren. Echt belangrijke worden om te weten voor mijn integratieproces (knipoog).

Dus echt inburgeren gebeurt niet via een paar examens. Het gaat over de echte interactie met de nieuwe realiteit.

Nou, dat was het, ik moest even mijn ei kwijt.


[1]voor vluchtelingen is dit een ander verhaal[

2 thoughts on “Vier jaar Mohajerah (vrouwelijke migrant)

  1. Je hebt helemaal gelijk. Je inburgering gebeurd door deel te nemen aan de maatschappij en daar ook voor open te staan. Dat doe jij ook . Maar er zijn ook veel mensen die op de bank gaan zitten en verder niets doen. Die moet je door deze cursus van de bank af halen. Maar door het leren van die vragen wordt je niet echt een medeburger. Het blijft moeilijk , vooral doordat je het nu zelf moet betalen. Maar ik ben wel trots op je hoor !
    Groetjes Margriet

    Like

    1. Bedankt Margriet voor het lezen en ook voor je positieve feedback! Ik ken ook heel veel migranten die graag de kans willen hebben om een actieve rol in de samenleving te nemen. Maar integreren blijft moeilijk…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s