Bi-culturele opvoeding als een verrijking

Als ik één ding terug kon draaien is dat ik als kind minder koppig was. Taal is nooit mijn ding geweest en toen mijn moeder haar best deed haar moedertaal aan mij te leren verzette ik daar dan ook tegen. Mijn excuus was dat wij beide Nederlands moesten leren. Nu denk ik dat het horen bij de ’normale’ groep ook een rol speelde in mijn koppigheid. Als kind wil je er graag bijhoren, een gekke taal hoorde niet in het standaard plaatje uit mijn omgeving. Nu heb ik wel spijt dat ik de taal niet heb geleerd. Het is toch de helft van mijn identiteit en die ik links heb laten liggen. Dat komt onder andere doordat ik Nederlands ben opgevoed en mijn moeder mij ook meer als een Nederlander ziet. Begrijp me niet verkeerd, als ik nu alleen in Litouwen zou zijn kan ik mijzelf redden. Echter wanneer mensen het over mijn afkomst hebben moet ik ze teleurstellen met het feit dat ik maar een klein beetje Litouwse spreek. Nu zie ik bi-culturele opvoeding echt als een verrijking. Helaas heb ik het als kind niet met beide handen aangepakt. Stiekem denk ik ook dat mijn Nederlands beter zou zijn als ik vroeger meer Litouws met mijn moeder zou praten. Wij zijn beide bewust van het feit dat mijn moeder grammaticaal gezien de Nederlandse taal niet optimaal beheerst en dit dan ook invloed heeft gehad op mijn ontwikkeling. Desalniettemin, ik ben trots op mijn moeder. Haar woordenschat is groter dan de gemiddelde Nederlander en daar heeft ze heel hard voor gewerkt. Het is een sterke en intelligente vrouw. 

Afgelopen mei heb ik Brigita van Dijkuizen ontmoet. Brigita is half Nederlands half Litouws. Zij heeft Kunst & Economie gestudeerd bij de HKU. Ik heb Brigita geholpen met het organiseren en uitvoeren van een dialoog over vooroordelen. Ik was heel erg benieuwd naar Brigita`s ervaring als iemand die bij-cultureel is opgevoed. Vooral was ik benieuwd naar het perspectief van haar als een kind. Wat een eye-opener is haar verhaal.

Toevallig verscheen deze week een artikel in de Trouw over jongeren met een migratieachtergrond die in Nederland zijn geboren en getogen. Uit een onderzoek blijkt dat zij zich thuis voelen in Nederland en dat zij verschillende culturen tot een eigen identiteit combineren.

Ik blijf bezig met de vraag hoe het voor mijn dochter zou zijn om een bij-culturele opvoeding te krijgen. Maar de uitkomsten daarvan moeten wij even wachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s